A RISE rendszerét az üzleti sikereknek, illetve az alapítók sport iránti elhivatottságának köszönhetően kezdték alkalmazni a sportban, elsősorban a csapatsportok terén.

A sportolók kiválasztásában, a csapat összeállításában, a motivációs rendszer kiépítésében és az edzők, illetve a játékosok felkészítésében alkalmazható rendszer a kézilabda, a labdarúgás és a kosárlabda terén már komoly tapasztalattal is rendelkezik. A RISE legerősebb területei: a sikeresen működő csapatok összeállításához szükséges kiválasztás, a motivációs rendszerek felépítése, az utánpótlás módszertanának felépítése és menedzselése, a játékosok megfelelő irányba történő terelése, a fiatal tehetségek élsportolóvá válás útvonalának és folyamatának menedzselése.

A RISE egyértelműen a személyiség beazonosítására fekteti a hangsúlyt. A legfőbb különbség a RISE és a jelenleg az üzleti és a sport területén alkalmazott rendszerek között, hogy a RISE képes az adott egyén „eredeti személyiségét” is beazonosítani, amely a krízishelyzetben történő döntéshozatalért felelős. Ennek a faktornak az ismerete elengedhetetlen a sportolók beazonosításához, hiszen karrierjük során egy-egy megmérettetésen folyamatosan krízishelyzetnek vannak kitéve. A RISE továbbá meg tudja határozni az „eredeti személyiség” és a beméréskori személyiség-állapot, az úgynevezett „jelen személyiség” közötti különbséget, vagyis az egyén személyiség változásának, módosulásának mértékét is felvázolja. Így fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy a szakemberek, a sportolót körülvevő menedzsment milyen „meglepetésekre”, változásokra számíthat egy amúgy általuk jól ismert játékos kapcsán, például egy fontos tétmérkőzésen.

A rendszer képes beazonosítani a „rövid távú álarcot” – beméréstől számított 3-6 hónap várható viselkedése – és a „hosszú távú álarcot” – beméréstől számított 8-10 év várható, tervezett viselkedése – is, ezzel teljes „személyiség életpályát” tud definiálni az egyén számára, és biztosítja a tökéletes motivációs környezet kialakítását a felhasználói számára. A RISE képes továbbá meghatározni az ún. „versenyzői álarcot”, amely azt mutatja meg, hogy egy valós téttel bíró versenyen milyen viselkedésre lehet leginkább számítani az adott sportolóról.

A RISE egyedi generációs kutatásának köszönhetően a különböző korosztályok közötti motivációs különbségeket is képes definiálni. 12, illetve 4 éves generációs periódusokat alkalmazva jelentős különbségeket tud felmutatni a különböző korosztályok gondolkodásmódja és motivációja között, ezzel valódi, gyakorlatban is sikeresen alkalmazható eszközt ad a szakemberek kezébe. A RISE tesztek 10 éves kortól alkalmazhatóak.