Private

Assessments

EXECUTIVE

A RISE Executive a vezető beosztásban lévő dolgozók komplex személyiség- és viselkedés elemzésére alkalmas. Az elemzés segítségével egyértelműen meghatározható az adott személy „eredeti személyisége”, vagyis nyilvánvalóvá válnak azon személyiségjegyek, amelyek egy krízishelyzetben tapasztalt döntéshozatalért felelősek. A „jelen személyisége”, azaz a bemérés pillanatában használt személyiség, az eredeti személyiség és az adott személy élete során, tartósan viselt álarcok – felvett viselkedések – lenyomatának összessége, és megmutatja, hogy jelenleg mit gondol magáról az adott személy, hogyan próbálja prezentálni magát a külvilág felé. Speciális faktorként definiálásra kerül továbbá az „idol személyiség” is, amely arra mutat rá, hogy az adott személy milyen értékek mentén tervezi változtatni személyiségét annak érdekében, hogy egy általa elismert személy személyiségjegyeit is a sajátjátba építse élete során. Vagyis meghatározásra kerül az adott személy jövőbeni személyiségútja is. Az eredeti, a jelenlegi valamint az idol személyiségtípusok meghatározásával az Executive definiálja a komplex „személyiség-életutat”, amely egyértelműen rögzíti a vezető beosztású kollégákkal kapcsolatos elvárásokat, motivációs együtthatókat és lehetőségeket. A RISE Executive definiálja az adott személy jelenlegi és jövőben várható viselkedését. Ez rövid- és hosszútávon is segítséget nyújt a döntéshozatal és a viselkedés megértésében.

A RISE Executive az ún. „munkavállalói indexek” segítségével értékeli, hogy az elmezett személlyel szemben a különböző feladatkörökban, milyen elvárásokat támaszthatunk, milyen eredményeket várhatunk. Vagyis megmutatja, hogy az elemzett személy milyen területeken alkalmazható a legnagyobb sikerrel.

A „vezetői indexek” segítségével a vezetői tulajdonságok, képességek is értékelésre kerülnek. A különböző vezetői területek, helyzetek különböző elvárások mentén épülnek fel, és a RISE Executive egyértelműen definiálja azokat az irányokat, helyzeteket, kihívásokat, melyekben az elemzett személy a legnagyobb sikerrel tud teljesíteni illetve nem tud megfelelő eredményt elérni.

A RISE Executive 40 faktoros értékelés segítségével határozza meg az adott személy általános személyiségjegyeit, a munka során használt személyiségjegyeit, illetve a konkrét motivációs skáláját. A RISE tovább speciális faktorokat is meghatároz, amelyek egyértelműen és jelentős mértékben segítik a megfelelő ember kiválasztását egy adott vezető pozícióra, majd támogatja annak motiválását, a jövőben várható személyiségváltozások előrejelzését és tervezését.

A komplex elemzés megalkotásánál egyértelmű prioritás volt hogy a lehető legrövidebb legyen a várható eredmények befolyásolása nélkül, így az Executive összesen 96 kérdést tartalmaz, amelyek kitöltése így nagyjából 40-50 percet vesz igénybe.

Család

A családot ugyanúgy reálisan kell tudni értékelni és elemezni akár egy csapatot vagy egy szervezeti egységet a sportban, vagy épp az üzleti életben. Természetesen figyelembe kell venni a családi érzelmi kötődéseket is, mindig szem előtt tartva, hogy a kapcsolódás sokkal intenzívebb és hatása az emberek döntéseire, magatartására rendkívül közvetlen. Ha boldog, kiegyensúlyozott családi életet szeretnénk, akkor állítsunk minden családtagot a tükör elé és képesnek kell lenniük szembesülni az eredménnyel. El kell fogadni azt a tényt, hogy a családtagok különbözőek, amivel rengeteg csalódástól megkímélhetjük magunkat. A hosszan tartó sikernek, legyen az üzleti, sport vagy magánéleti, az alapja nem az, hogy minden családtaggal jóban vagyunk, hanem az, hogy minden családtagot pontosan ismerünk és pontosan tudjuk, mire számíthatunk tőlük. És ezt tudomásul is vesszük. Elfogadjuk, hogy bizonyos dolgokon nem tudunk változtatni és egy adott kor után nem is szabad beleszólni egyetlen családtag életébe sem, csak mert mi úgy gondoljuk, hogy neki másként kellene viselkednie. Egyértelműen kijelenthető, hogy az összes igazán boldog ember – nem azok, akik csak úgy gondolták, hanem akik minden egyes nap ténylegesen megélik a boldogságot– átesett ezen a családi megmérettetésen. Kerültek napfényre megdöbbentő újdonságok? Nem igazán, hiszen egy okos ember, ha átgondolja, azért elég pontosan képes leírni családtagjai személyiségjegyeit. Döbbenetes volt egyben látni ezeket az információkat a családról? Döbbenetes bizony! Döbbenetes azt látni például, hogy egy édesanya önző típus, mert mondjuk személyiségjegyei alapján az „individual” kategóriába sorolható. Mindig is az volt. Döbbenetes ráébredni arra, azt látni, hogy mindig akkor hív telefonon, ha ő akar valamit. Szeret? Imád! Rossz ember? Nem. Tud kárt okozni ezzel gyermekei önbecsülésben és későbbi partnerkapcsolataiban? Naná, hogy tud! És most csak a legfájóbb pontok egyikét említettük. Másfelől viszont, ha egy ilyen édesanyát szembesítenek ezzel a ténnyel, akkor felnőttként hihetetlen motorja tud lenni a gyermekek életének, hiszen kreatív, jó problémamegoldó képességgel bír, és nem is szeretném tovább sorolni a pozitívumokat, szerintem mindenki érti, hova akarok kilyukadni. Tanuljuk meg a családot is objektíven értékelni, hogy aztán szubjektíven imádhassuk minden egyes tagját. Ehhez viszont a lehető legrosszabb megoldást kínálják a hagyományos, beszűkült gondolkodású elméletek. Adjunk esélyt annak, hogy a családtagot is önmagáért szeressük, ne pedig a társadalom által ránk kényszerített elvárás miatt tartsuk vele a kapcsolatot. Hiszen, ahogy az elején is rámutattunk és zárásként is ezt kell leszögezni: nincs rosszabb vagy jobb személyiségtípus. Csak okos és – na, jó, legyünk némiképp szofisztikáltak – nem annyira okos ember van, aki nem figyel oda az emberek különbözőségére.

A családelemzés feladata, hogy a család tagjait egyenként őszintén értékelje, majd az egyénekre egy csapatként tekintve, meghatározza a családon belüli viszonyokat, ellentéteket, kihívásokat és lehetőségeket. A családelemzés egyértelmű képet mutat a családtagok közötti kapcsolatról, a család döntéshozatali mechanizmusáról, és konkrét válaszokat ad a családot foglalkoztató kérdésekkel, problémákkal kapcsolatban.

Család